Wat is een lamelparket vloer?

Een lamelparket is eigenlijk een werkingsvrije houten vloer, die bestaat uit een onderlaag (1) en een echte massieve houten toplaag (3). De houten toplaag is verlijmd met een speciale lijm op de onderlaag van multiplex of vuren. (zie voorbeeld)

 

 

Na de verlijming wordt er een profiel tand en groef (3) op geschaafd, zodat de planken geinstalleerd kunnen worden. De planken kunnen met een watergedragen D3 lijm in de groef eenvoudig geplaatst worden. 

De lamelparket vloer heeft vele voordelen ten opzichte van de massieve houten vloer, hier enkele voorbeelden:

- Milieuvriendelijker
- 
Werkingsvrij
- Naadloze verbinding
- 
Goed te plaatsen op vloerverwarming
- 
Beter te plaatsen in appartementen


Werkingsvrije vloer (uitzetten en krimpen)

Hout zet uit en krimpt bij veranderingen in de luchtvochtigheid. In een vochtige ruimte zet hout uit, en bij een droger klimaat krimpt hout. Omdat het gedeelte van de lamelplank wat effectief maar uit 25% uit een werkende houtsoort bestaat, en voor 75% uit een werkingsvrij materiaal, wordt werking van de vloer praktisch uitgesloten.

Naadloze verbinding

Omdat massief hout beduidelijk meer werkt in de breedte, kan het voorkomen dat op de langszijde naadvorming kan ontstaan tussen de planken onderling. In verband met onderhoud en reinigen kunnen in deze naden ophoping van vuil en dergelijken ontstaan, wat lastig is te verwijderen. (Eventuele problemen zijn te voorkomen door bijvoorbeeld een luchtbevochtingsregelaar in de ruimte te plaatsen, zodat de werking van het hout gestabiliseerd wordt. Toch voorkomt men hiermee niet dat de vloer vrij is van werking.)

 

Referenties