Visgraat lamelparket

Oorsprong visgraat parket

De traditionele visgraat vloeren zijn een van de oudste vloeren die als vloerbedekking gebruikt worden, de op traditionele wijze geplaatste houten plankjes werden vroeger handmatig gespijkerd op de ondergrond, en op diverse wijzen cq motieven geplaatst waaronder het visgraat motief. Alle motieven van de op traditionele wijze geplaatste vloeren, hebben een speciale benaming gekregen wat overeenkomt met het patroon.

Sinds een aantal jaren is er een alternatief voor de traditionele visgraat tapis en deze wordt aangeboden als visgraat lamelparket, deze vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en houtsoorten, de planken zijn verkrijgbaar in breedtes van 12 t/m 26cm breed en lengtes van 70cm t/m 1.30m1.

 

 

De plank bestaat uit een onderlaag van watervast multiplex berken, en een toplaag van hardhout. De vloer wordt geleverd met een messing en groef verbinding rondom, waarvan de helft van de vloer bestaat uit een groef op de linkerzijde en de helft met de groef op de rechterzijde hierdoor kan de plank in visgraat patroon gelegd worden. Door de watervaste berken multiplex drager wordt de werking van de plank tegengehouden, hierdoor wordt voorkomen dat naden en kieren kunnen ontstaan. 

Appartementen - visgraat lamelparket zwevend leggen

In verband met geluidsnormen is het niet altijd mogelijk dat er vaste vloeren mogen worden gelegd, die rechtstreeks op de dekvloer mogen worden gelijmd. Voor diegene die expliciet een visgraat vloer in hun appartement willen, kan er worden gekozen om een visgraat lamelparket te plaatsen icm met een 10dB ondervloer. Hierdoor houdt men zich aan de voorschriften die gehanteerd worden door de vereniging van huiseigenaren, en kan men jarenlang genieten van een prachtige visgraat vloer in uw appartement zonder dat uw beneden of bovenburen last hebben van geluiden.

Krimpen en uitzetten (houtwerking)

De planken bestaan uit meerdere lagen die kruislings verlijmd zijn, waardoor de werking van de vloer (krimpen en uitzetten) wordt geminimaliseerd. De toplaag van de visgraat lamelparket vloer bestaat uit 100% massief hout, de onderlaag bestaat uit watervast berken multiplex, waardoor de werking wordt tegen gehouden. Nu kan nooit worden voorkomen dat de planken worden uitgesloten van werking, daarom zijn alleen de breedtes van 12 en 14cm geschikt om in appartementen te plaatsen.

Isolatiewaarde visgraat lamelparket

De isolatiewaarde van de vloer dient maximaal 0,12 kw/m2 te zijn, deze waarde wordt ook wel de (R) Resistance Construction (C) genoemd, of te wel de isolatiewaarde van de complete constructie. De dikte van de plank en het materiaal waar de vloer uit bestaat is bepalend voor de Rc waarde. Dus hoe dikker de vloer is, hoe hoger de rc waarde, daarentegen hoe dunner de vloer is hoe lager de rc waarde is en des te geschikter deze is voor vloerverwarming. Nadeel voor een hoge rc waarde is dat de vloer te veel isoleert, en er meer gestookt dient te worden om de vloer warm te houden.

De dikte van de visgraat lamelparket vloeren welke geschikt zijn voor vloerverwarming zijn 12mm en 15mm dik, op de 12mm zit een 3mm massieve eiken toplaag, op de 15mm zit een 4mm massieve eiken toplaag.

Zwevend leggen visgraat lamelparket op vloerverwarming

Voor het zwevend plaatsen van een visgraat lamelparket op vloerverwarming, in combinatie met een losse ondervloer gelijmd in de tand en groef zijn er verschillende ondervloeren verkrijgbaar die ervoor zorgen dat men een optimale warmteoverdracht realiseerd. 

 

Voor meer informatie over de ondervloeren gaat u naar ondervloeren vloerverwarming